یکی از اعمال اصلی انسان عمل بلع و دفع می باشد که انسان ها مبتنی بر آن زندگی می کنند. غذا از روده کوچک وارد روده بزرگ شده و عمل دفع توسط روده بزرگ انجام می شود .
ابتدای روده بزرگ سکوم نام دارد به نام روده بالا رو و عرض روده را که کنار معده قرار گرفته روده عرضی نامیده اند و به همین دلیل نزدیک بودن گاهی درد ناشی از روده با درد معده اشتباه گرفته می شود.
روده پایین رو در انتهای راست روده ومخرج قرار گرفته است. غذا به طور متوسط 3 یا 4 ساعت در معده و در روده کوچک 4 یا 5 ساعت باقی می ماند. قطر طبیعی روده 4 یا 5 سانتیمتر است وقتی روده ای بیش از 6 سانتیمتر قطر آن باز شود فرد دچار یبوست می شود.
طول طبیعی روده بین 100 تا 150 سانتی متر است اگر طویل تر شودیبوست در پی دارد. از ابتدای روده بزرگ تا سر خمیدگی روده یعنی ابتدای پایین رو به طور معمول غذا 18 ساعت ماندگاری دارد که در این مرحله آب و الکترولیت و سدیم را جذب می کند.
خم کبدی روده به دلیل اینکه در هنگام کلونوسکوپی سایه کبد در این قسمت مشاهده می شود به این نام نامیده شده است. در زمان هضم غذا یک لیتر آب وارد روده می شود. به طور کلی 9 لیتر آب وارد دستگاه گوارش میشود یا با نوشیدن آب یا اکثرا خود دستگاه گوارش ترشح دارد.
6یا 7 لیتر آب توسط روده کوچک برگشت داده میشود و بقیه توسط روده بزرگ جذب می شود که آ ب بدن از بین نرود. از یک لیتر آب 800 سی سی توسط روده بزرگ جذب میشود برای جلوگیری از یبوست.
روده بزرگ 2 مرحله انقباضات دارد :
مرحله اول درجا یا مخلوط کننده در 90 دقیقه جلو برنده اتفاق می افتد. مرحله دوم دامنه بالا که مدفوع را به سمت انتهای روده هدایت می کند.
این مراحل بعداز بیدار شدن از خواب و بعد از هر وعده غذایی در بدن انسان اتفاق می افتد در غیر این صورت فرد دچار یبوست می شود. این قسمت جلوی دفع بی اختیاری را میگیرد که به وسیله یک عضله نگه داشته می شود .
در هنگام دفع گیرنده ها از مغز پیغام گرفته و خمیدگی روده صاف شده و تخلیه صورت می گیرد.
علل یبوست:
ابتدا توصیف یبوست : 1-کمی 2-کیفی
1-کمی به تعداد کمتر از 3 بار در هفته یبوست گفته میشود. لازم نیست هر روز عمل دفع انجام شود.
2-کیفی هر روز انجام می شود ولی با زور زدن زیاد و یا مانور مانند شلنگ یا وسیله ای تخلیه انجام می شود .
بعضی افرار در معرض خطر یبوست قرار دارند .
مانند افراد مسن بر اثر بیماریها یا داروها یا بی تحرکی یا تغذیه .
مانند افراد خردسال که علل آن احتباس یعنی تاخیر در دفع و تخلیه یا سوزش اطراف مقعد .
مانند خانمها که دو برابر آقایان در معرض یبوست قرار دارند به دلیل تغییرات هورمونهای استروئیدی .
یکی دیگر از علل یبوست انواع بیماریهای سیستمیک می باشد که باعث تحریک روده بزرگ می شود مانند دیابت یا بیماری تیروئید .
دیگری بیماریهای عصبی مانند پارکینسون که مهمترین دلیل یبوست میباشد که هفته ای یکبار هم عمل دفع انجام نمی شود .
بیماری بعدی آلزایمر و ام اس
انواع بیماریهای مغزی که در اثر آن بیماری باعث بروز یبوست می شود در حالی که ممکن است روده مشکلی نداشته باشد و عوارض بعضی داروها باعث بروز یبوست می شود .
در آخر باید خاطر نشان کنیم که هر یبوستی درمان پذیر نیست .
با سلام بسیار عالی بود
با سلام
در خدمت شما هستیم.